Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006

Η καταγωγή μου


Η καταγωγή μου από την μεριά του πατέρα μου είναι από τη Σμύρνη και από την μεριά της μητέρας μου της κυρα Κατίνας Τσαλίκη , η Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας που εγώ ίσως από τις ιστορίες που άκουγα γι΄αυτήν νιώθω συναισθηματικά δεμένος μαζί της.

Φ ι λ α δ έ λ φ ε ι α Μ ι κ ρ ά ς Α σ ί α ς

Μία πόλη μοναδική , χτίστηκε το 140 π.χ. δηλαδή πρίν από 2.146 χρόνια από τον Ατταλο Β' το Φιλάδελφο, βασιλέα της Περγάμου.
Η πόλη ήταν στολισμένη με πολλούς ναούς που ήταν αφιερωμένοι στους 12 θεούς του Ολύμπου.
Κατέστη πνευματικό και εκπολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και γι' αυτό της δόθηκε η προσωνυμία "Μικραί Αθήναι".
Ο ιδρυτής της ` Ατταλος Β' προστάτευε ιδιαιτέρα τα γράμματα και τις τέχνες.
Κατασκεύασε μάλιστα πολλά καλλιτεχνικά μνημεία με γνωστότερο τη "στοά του Αττάλου". Τον χριστιανισμό οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας τον διδάχθηκαν από τους μαθητές του Απόστολου Παύλου.
Οι Φιλαδελφιώτες ίδρυσαν την πρώτη εκκλησία, η οποία άκμασε και διακρίθηκε μέχρι το 1922, έτος της καταστροφής της.
Είχε τότε, τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, 27 πανέμορφους ναούς. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννου του Θεολόγου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 7 εκκλησίων της Ασίας, ενώ ο επίσκοπος της αποκαλείται " Αγγελος της Φιλαδέλφειας".
Στο πάνθεον των πιστών μαρτύρων της αναφέρονται μεταξύ άλλων ο νεομάρτυρας Δημήτριος, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 2 Ιουνίου.
Επίσης από τη Φιλαδέλφεια καταγόταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γεράσιμος ο Α'.
Τελευταίος επίσκοπός της ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1962-1967) Χρυσόστομος Χατζησταύρου .
Το τελευταίο καιρό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς πλείστα αρχαιολογικά ευρήματα που θα αναδείξουν την αρχαία ιστορία της περιοχής.
Τέλος, λόγω της λαμπρής ιστορίας της Φιλαδέλφειας και της ιδιαίτερης θέσης που κατείχε η εκκλησία της, ο αμερικανός κουάκερος Ουϊλιαμ Πέν με την "Εταιρεία των Φίλων" έκτισε στην Αμερική μια νέα πόλη που της έδωσε το όνομα Φιλαδέλφεια, σήμερα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α.
Η Φιλαδέλφεια είναι η σημερινή πόλη της Τουρκίας (Αλά-Σεχίρ) που είναι κτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Τμώλου και στα νότια της κοιλάδας των Σάρδεων. Την ίδια κοιλάδα διασχίζει η σιδηροδρομική γραμμή Σμύρνη-Αφόν Καραχισάρ, στο 169ο χ.λ.μ της οποίας βρίσκεται η Φιλαδέλφεια.