Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006

Καπαμαδάκια

Παραδοσιακό φαγητό από την Φιλαδέλφεια ( το καλύτερό μου )

Για την ζύμη θα χρειαστούμε :
1 κιλό αλεύρι σκληρό η για όλες τις χρήσεις ,νερό και λίγο αλατάκι (στην μύτη του κουταλιού) .

Για την γέμιση θα χρειαστούμε :
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο κατά προτίμηση από κιλότο η ουρά η νουά (χωρίς λίπος γιατί το μοσχαρίσιο λίπος δεν είναι βρώσιμο και απλώς κουράζει το μεταβολικό μας σύστημα) περασμένο όμως μόνο μια φορά από την μηχανή του χασάπη.
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια (όχι τριμμένα στον τρίφτη για να νιώθεις τη γεύση όταν ψηθούν).
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο . αλάτι και πιπέρι.
Μια μεγάλη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Για την παρασκευή θέλουμε :
Ένα τραπέζι με επιφάνια από φορμάικα η μελαμίνη η ένα πάγκο από μάρμαρο για να ανοίξουμε τη ζύμη.
Ένα κουταλάκι του γλυκού.
Ένα μαχαίρι.
Μια σουπιέρα η κατσαρόλα διαμέτρου 22 - 25 πόντων με 2 δαχτυλάκια λάδι ηλιέλαιο η καλάμποκέλαιο για να βάλουμε τα ζυμαράκια μας.
2 ταψιά φούρνου που θα είναι βουτυρωμένα η μαργαρινωμένα.

Τώρα αφού ζυμώσουμε το αλεύρι με το νερό και το ελάχιστο αλατάκι το κάνουμε μπάλες διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών και μια μια την βυθίζουμε στην σουπιέρα με το λάδι δίπλα την μια με την άλλη , μην φοβάστε το λάδι δεν τις αφήνει να κολλήσουν , και τις σκεπάζουμε με όσο λάδι θα χρειαστεί για να καλύπτονται πλήρως.
Αφήνουμε τη ζύμη να ¨γίνει¨ καμία ώρα μέσα στο λάδι έτσι.
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ζυμώνουμε με το λάδι , απλά βυθίζουμε τη ζύμη στο λάδι.

Πάμε στη γέμιση , αναμιγνύουμε όλα τα υλικά να γίνουν ένα (καλό ζύμωμα ) και την σκεπάζουμε αφού αλείψουμε την επιφάνεια της με λάδι για να μην ξεραθεί από πάνω.
Αφού περάσει η μία ώρα που είπαμε , παίρνουμε ένα μπαλάκι από τη ζύμη και το βάζουμε με το λάδι του πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια του τραπεζιού.
Με απαλές πιεστικές κινήσεις και τραβώντας μπρος τα έξω τη ζύμη την κάνουμε σαν φύλλο πάχους 1 χιλιοστού περίπου ( δεν είναι δύσκολο , το λάδι βοηθάει στο άνοιγμα και βέβαια δεν χρειάζεται πλάστης ).
Χαράζουμε το φύλλο σε τετράγωνα 10 επί 10 εκατοστά και στο κέντρο βάζουμε με το κουταλάκι του γλυκού γέμιση και πιάνοντας τις απέναντι γωνίες κλείνουμε τη γέμιση (να μην φαίνεται, έτσι ώστε όταν ψήνεται να κρατά το ζουμί από την γέμιση μέσα) και αφού τα κάνουμε σαν μποξαδάκια τα βάζουμε δίπλα δίπλα κολλητά στο βουτυρωμένο η μαργαρινομένο ταψί του φούρνου με το μέρος της ένωσης κάτω.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν.

Έχουμε ανάψει το φούρνο στους 200 βαθμούς αν είναι αερόθερμος στους 175 και βάζουμε το ταψί στην πρώτη υποδοχή για σχάρα δηλ. να μην ακουμπάει κάτω και μας αρπάξει και το αφήνουμε να ψηθεί ανάλογα με τον φούρνο από 30 έως 45 λεπτά περίπου .το καλύτερο είναι αν τα δείτε να ροδίζουν βγάζεται ένα καπαμαδάκι και δοκιμάζεται.

Αν όταν ψηθούν τα βάλετε ζεστά σε ένα αεροστεγές δοχείο και τα αφήσετε να μαλακώσουν με τον ατμό τους γίνονται φοβερά.

Μαζί με μία σαλάτα από βραστά μπρόκολα , ψιλοκομμένα βραστά καρότα και παντζάρια που τα έχετε περιχύσει με λαδολέμονο και ένα καλό κρασί κατά προτίμηση ημίγλυκο , θα σας ταξιδέψει .

Εννοείται αν σας περισσέψουν υλικά δεν τα πετάτε .
Αν περισσέψει κιμάς βάζετε λίγο τριμμένη φρυγανιά και τα κάνετε μπιφτέκια.
Αν σας περισσέψει ζύμη λίγο τριμμένη φέτα με αυγό και τα κάνετε τυροπιτάκια με τον ίδιο τρόπο.
Τα καπαμαδάκια αντί για το φούρνο μπορείτε να τα σιγοτηγανίσετε και είναι φοβερά αλλά τραβάνε πολύ λαδί καμένο και δεν θα είναι τόσο υγιεινά . Το λάδι που είχατε τη ζύμη και σας περίσσεψε δεν το πετάτε ασφαλώς , το βάζετε στα φαγητά σας.
Καλή σας όρεξη .